Zonnepanelen

 • Bespaar tot 40% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk kwalitatieve installateurs en bespaar
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers

Zonnepanelen in 2019

Overweegt u om zonnepanelen te plaatsen? Dan bent u aan het juiste adres. Op deze pagina geven we alle informatie die u nodig heeft en beantwoorden we veel voorkomende vragen. U kunt ook een offerteaanvraag indienen om zo meerdere gescreende specialisten te vergelijk en op deze manier de beste deal uit te kiezen.

Wat zijn zonnepanelen?


Een zonnepaneel is een verzameling van een groot aantal zonnecellen. Een zonnecel (fotovoltaïsche cel, afgekort PV-systeem, van het engelse photovoltaic cell) genoemd. De meeste zonnecellen zijn gemaakt van een laag van het materiaal silicium. Om van dit silicium een halfgeleider te maken, wordt er aan de bovenkant een laagje fosfor toegevoegd en aan de onderkant een laag. Het geheel wordt ter bescherming tussen twee transparante platen geplaatst. Deze waren eerst van glas, maar tegenwoordig ook van diverse transparante kunststoffen gemaakt.

zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Wanneer zonlicht op zo een zonnecel valt, ontstaat er elektrische spanning tussen de twee lagen. Die gelijkstroom beweegt van cel tot cel, en van paneel tot paneel, om uiteindelijk aan te komen in de omvormer. Die dient om gelijkstroom om te zetten in de wisselstroom die wij nodig hebben voor het gebruiken van onze elektrische toestellen.

Voordelen van het plaatsen van zonnepanelen

 • Geen kosten
  • De energiestroom die je met zonnepanelen opwekt is gratis.
 • Milieuvriendelijk
  • Zonnepanelen veroorzaken geen broeikassen en veroorzaken geen CO2 uitstoot.
  • Zonnepanelen worden ook op een milieuvriendelijke manier geproduceerd.
 • Veilig
  • Het opwekken van de energie met zonnepanelen is veilig en er bestaat dus geen kans op ongelukken.
 • Montage/Installatie
  • Zonnepanelen kunnen door specialisten gemakkelijk en snel geïnstalleerd worden op het dak. Vaak is één dag voldoende voor het plaatsen van de zonnepanelen.
 • Langdurig
  • Zonnepanelen zijn betrouwbaar en duurzaam. Gemiddeld gaan ze zo’n 15 tot 20 jaar mee.
 • Waarde van uw huis
  • De waarde van uw huis stijgt na het plaatsen van zonnepanelen.

De prijzen van zonnepanelen in 2018

Sinds 2011 zijn de gemiddelde kostprijzen van fotovoltaïsche zonnepanelen tot 50% gedaald. Dit betekent dat dit wel het juiste moment is om zonnepanelen te laten monteren. We hebben hieronder een overzichtelijke tabel gemaakt waar u aan de hand van aantal personen in huis, de gemiddelde besparing per jaar kunt zien.

Aantal personen in een huis Gem. elektriciteits. verbruik per jaar in kWh (kilowattuur) Wattpiek dat nodig is om het verbruik te dekken ( kWh / 0,85) Aantal panelen ( 260 wattpiek per paneel) Gem. prijs (inclusief omvormer, installatie & btw) Gemiddeld besparing per jaar
1 2.500 3.000 12 € 4.400 € 625
2 3.000 3.500 14 € 5.200 € 750
3 3.500 4.100 16 € 6.100 € 875
4 4.000 4.700 18 € 7.800 € 1.000
5 4.500 5.300 21 € 8.900 € 1.125
6 5.000 5.900 23 € 10.800 € 1.250

De zonnepanelen die u nodig heeft is dus afhankelijk van uw elektriciteitsverbruik. Gemiddeld verbruikt een Belgisch gezin in Vlaanderen rond de 3.500 kWh per jaar. Het rendement op zonnepanelen is gemiddeld 85% omdat we niet elke dag (jammer genoeg) volle zon hebben. De zonnepanelen zijn gemiddeld 1,5m² groot en daarom is het belangrijk dat er voldoende ruimte beschikbaar is op het dak. Heeft u niet voldoende plaats? Dan kunt u kiezen om er minder te plaatsen en uw energieverbruik combineren met de reguliere energieleverancier.

Vergelijk hier gratis offertes van meerdere specialisten uit uw regio.

Overzicht soorten zonnepanelen

hybriede-zonnepanelen

Het grootste verschil zit hem tussen de fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen. Fotovoltaïsch-thermische zonnepanelen, ook wel PVT- of hybride zonnepanelen genoemd, zijn bedoeld om zowel elektriciteit als warmte op te wekken. Het is eigenlijk een combinatie van een zonnecollector en een traditioneel zonnepaneel. Het is vooral interessant wanneer je weinig plaats hebt en toch relatief veel energie wil opwekken. Er zijn twee soorten hybride zonnepanelen:

pvt-zonnepanelen

Bij dit systeem wordt een speciale absorberplaat met koperen leidingen achter de standaard zonnepanelen geplaatst. De vloeistof in deze leidingen warmt door de zon op en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het opwarmen van het water van de verwarming. PVT-zonnepanelen zijn vooral bedoeld om een hoge elektriciteitsopbrengst te genereren.

pvt-zonnecolectoren

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een geïsoleerde omkasting waardoor de collectoren efficiënt kunnen werken. Hoewel het thermisch rendement dus relatief hoog is, is het elektrisch rendement bij PVT-zonnecollectoren lager. Ze zijn dan ook vooral bedoeld voor een hoge warmteopbrengst.

fotovoltaïsche-zonnepanelen

Als men het heeft over zonnepanelen bedoelt men meestal fotovoltaïsche zonnepanelen. Deze zetten zonlicht om in elektriciteit. Er bestaan verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen, afhankelijk van het soort zonnecellen waaruit ze bestaan.

Monokristallijn-zonnepanelen

Samen met de polykristallijne zonnepanelen komen deze het vaakst voor. Bij beide soorten zijn de zonnecellen gemaakt van silicium. Dat silicium wordt gesmolten, waarna de afkoeling bij monokristallijn zonnepanelen op gecontroleerde manier plaatsvindt. Daardoor zullen de kristallen allemaal netjes in dezelfde richting liggen. Dat zorgt ervoor dat ze meer energie kunnen opwekken per oppervlak.
Monokristallijn zonnepanelen werken het best bij direct zonlicht, iets wat minder interessant is voor onze regio. Heb je een kleine oppervlakte ter beschikking, dan zijn monokristallijn zonnepanelen wel een goede keuze. Met een geringe hoeveelheid zonnepanelen kan je namelijk toch een hoog rendement halen.

Doordat het productieproces van monokristallijn zonnepanelen langer en intensiever is en het paneel een hoger rendement oplevert, zijn ze wel duurder dan polykristallijn zonnepanelen, zo’n 10%.

Polykristallijn zonnepanelen zijn net zoals de monokristallijn variant gemaakt van silicium. Ook hier vindt na het smelten de afkoeling plaats, alleen op een andere manier waardoor kristallen ontstaan die door elkaar liggen. Daaruit worden dan plaatjes gemaakt die later in de zonnepanelen worden toegepast.
Ze presteren het best bij niet direct zonlicht, wel interessant voor onze regio. Bovendien is het productieproces van polykristallijn zonnepanelen korter dan dat van de monokristallijn variant, waardoor ze goedkoper zijn.

amorf-zonnepanelen

Amorf zonnepanelen, ook wel dunne film, CIS of CIGS zonnepanelen genoemd, zijn de laatste jaren aan een opmars bezig. De naam ‘dunne film’ wordt gebruikt omdat er een dunne fotovoltaïsche laag wordt aangebracht. Typerend zijn de lage productiekosten en dus ook de lage kostprijs.
Een nadeel is echter het lagere rendement dan bij monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Er is daarom een groot oppervlak nodig om het systeem rendabel te houden. Daar tegenover staat wel dat deze amorf zonnepanelen ook goed werken bij hoge temperaturen, iets wat bij de andere soorten minder het geval is.

Amorf zonnepanelen zijn dus geschikt wanneer je voldoende plaats ter beschikking hebt en de oriëntatie van het dak niet optimaal is. Dunne film zonnepanelen zijn ook populair omwille van hun visuele aspect. Ze zijn diep zwart en hebben een matte schijn waardoor ze mooi en strak ogen. Bovendien zijn ze ook flexibel/opvouwbaar.

Theorie en constructie van zonnepanelen

Fotovoltaïsche modules gebruiken lichtenergie (fotonen) van de zon om elektriciteit te genereren door het fotovoltaïsche effect. De meeste modules gebruiken op wafer gebaseerde kristallijnen siliciumcellen of dunnefilmcellen . Het structurele (belastingdragende) deel van een module kan de bovenste laag of de achterste laag zijn. Cellen moeten ook worden beschermd tegen mechanische schade en vocht. De meeste modules zijn stijf, maar semi-flexibele op basis van dunnefilmcellen zijn ook beschikbaar. De cellen moeten elektrisch in serie geschakeld zijn, de een aan de ander.

Een PV- aansluitdoos is bevestigd aan de achterkant van het zonnepaneel en het is de uitgangsinterface. Extern maken de meeste fotovoltaïsche modules gebruik van het MC4-connectortype om gemakkelijke weerbestendige verbindingen naar de rest van het systeem te vergemakkelijken. Er kan ook een USB-stroominterface worden gebruikt.
De elektrische aansluitingen van de module worden in serie gemaakt om een gewenste uitgangsspanning te bereiken of parallel om een gewenst stroomvermogen (ampère) te verkrijgen. De geleidende draden die de stroom van de modules afvoeren, kunnen zilver, koper of andere niet-magnetische geleidende overgangsmetalen bevatten. Bypass- diodes kunnen

Onderhoud van zonnepanelen

De conversie-efficiëntie van zonnepanelen, meestal in het bereik van 20%, wordt verminderd door stof, vuil, pollen en andere deeltjes die zich op het zonnepaneel ophopen. “Een vies zonnepaneel kan zijn vermogensvermogens tot 30% verminderen in gebieden met veel stof / pollen of woestijngebieden”.

Betalen om schoongemaakte zonnepanelen te hebben is vaak geen goede investering; Onderzoekers vonden dat panelen die 145 dagen lang niet waren schoongemaakt of geregend tijdens een zomerse droogte, slechts 7,4% van hun efficiëntie verloren. Over het algemeen zou voor een typisch zonnestelsel in woningen van 5 kW de waspanelen halverwege de zomer slechts een winst van €20 opleveren voor de elektriciteitsproductie tot de droogte in de zomer eindigt – in ongeveer 2½ maand. Voor grotere commerciële daksystemen zijn de financiële verliezen groter, maar nog steeds zelden genoeg om de kosten van het wassen van de panelen te rechtvaardigen. Gemiddeld verloren panels iets minder dan 0,05% van hun totale efficiëntie per dag.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Moet de zon altijd schijnen om energie op te wekken?

Moet de zon altijd schijnen om energie op te wekken?
Neen, de zon moet niet voortdurend schijnen. Alleen daglicht is al voldoende. We hebben een uitgebreide artikel geschreven over zonnepanelen in winter.

Zijn zonnepanelen nog interessant?

Zonnepanelen zijn nog nooit zo goedkoper geweest. De kwaliteit is steeds beter en je energiefactuur daalt fors. Zonnepanelen hebben een gemiddeld levensduur van 15 tot 25 jaar. Het is onderhouds- en milieuvriendelijk en bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om de EPB-eisen te behalen. Bovendien voor woningen die ouder zijn dan 10 jaar genieten van een verlaagde btw tarief van 6% i.p.v. 21%.

Zijn zonnepanelen rendabel?

Dankzij de gedaalde prijzen voor zonnepanelen en de stijgende energieprijzen zijn zonnepanelen in 2018, ook zonder subsidie en belastingaftrek, financieel nog zeer interessant. Uiteindelijk gaat het daarbij toch ook om een investering waarmee je de CO2-uitstoot kan verminderen, en dat blijft, met of zonder subsidie, een belangrijk punt van zonnepanelen.

Waar zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen koop je bij een zonnepaneel installateur. Bij Tonero, zijn er 85 gescreende specialisten in gans Vlaanderen aangesloten. Je vergelijkt ook best meerdere offertes voordat je een beslissing neemt. Via deze link vergelijk je zonnepanelen offertes tot 4 bedrijven.

Welke zonnepanelen zijn het beste?

Sunpower, Trina, Panasonic, LG, REC & Kyocera scoren het beste vergeleken met ROI (return on investment) – 19% tot 22%
Canadian Solar, Solarworld & Renesola zitten helemaal onderaan de lijst met onder de  – 16% tot 19%

Waar zonnepanelen plaatsen?

In principe kan men zonnepanelen op allerlei locaties plaatsen. Zowel op daken als op land zijn er mogelijkheden om ze te plaatsen. Om zonnepanelen te plaatsen op daken zijn er ook weer verschillende mogelijkheden, zonnepanelen kunnen worden geplaatst op een schuin dak, ze kunnen verwerkt worden in een schuin dak, ze kunnen worden geplaatst op een plat dak, ze kunnen worden gemonteerd aan de gevel en ze kunnen worden gemonteerd als afdak.

Welke zonnepanelen kiezen?

Dit bespreek je best met de bedrijf waarmee je beslist om in zee te gaan. Een goede bedrijf adviseert u hierover en voorziet ook antwoorden op al uw vragen. Vergelijk hier tot 4 zonnepanelen installateurs in uw regio.

Welke zonnepanelen hebben het hoogste rendement?

Sunpower, Trina, Panasonic, LG, REC & Kyocera hebben het hoogste rendement. Als je meer zonnepanelen plaatst, heb je meer rendement.

Wie plaatst/installeert zonnepanelen?

Dit gebeurt door een professional, gespecialiseerd in zonnepanelen. Je kan via deze link beroep doen om tot 4 professionals in uw regio te vergelijken.

Heb ik een bouwvergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?

U hebt geen stedenbouwkundige vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen, tenzij het uitdrukkelijk verboden is omdat uw woning tot beschermd erfgoed behoort bijvoorbeeld. Informeer altijd eerst bij uw gemeente.

Hebben bedrijven voordelen?

Zonnepanelen bieden een interessante mogelijkheid aan bedrijven om hun energiefactuur te stabiliseren. Het financiële rendement van zonnepanelen is een doorslaggevende factor voor bedrijven. Vandaag heeft de gemiddelde installatie een levensduur van 25 jaar of meer en is een terugbetaling van 6 tot 8 jaar realistisch.

Zijn er aanpassingen nodig aan mijn woning of elektriciteitsnet?

Meestal niet. Zonnepanelen kunnen zonder schade bovenop de pannen van uw dak worden geïnstalleerd. Zijn er uitzonderlijk wel aanpassingen nodig? Dan brengen wij u hier op voorhand van op de hoogte. Bovendien regelen goede specialisten aanvraag bij de netbeheerder. Zo bent u verzekerd van een vlotte afhandeling zonder onaangename verrassingen.

Bekijk het Engelstalige filmpje: