Soorten Zonnepanelen

  • Bespaar tot 40% in slechts 2 minuten!
  • Vergelijk kwalitatieve installateurs en bespaar
  • Volledig gratis en vrijblijvend
  • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers

U heeft de keuze gemaakt om zonnepanelen te plaatsen, maar welke soorten zijn er? Voor de aankoop van uw zonnepanelen is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie in te winnen. Welke zonnepaneel u kiest is afhankelijk van de wensen, het budget en de oppervlakte van uw dak. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende soorten zonnepanelen en nog extra informatie.

Er zijn drie verschillende soorten zonnepanelen te vergelijken. De zonnepanelen worden meestal gemaakt van silicium, maar de manier waarom de cellen geproduceerd worden, bepaald of er een monokristallijnen of polykristallijne cel ontstaat.

Overzicht soorten zonnepanelen

Monokristallijn zonnepaneel

Bij monokristallijnen zonnepanelen bestaat de structuur van het verwerkte silicium uit één groot kristal, dit type is de zuiverste vorm. Doordat het gesmolten silicium op een gecontroleerde manier wordt afgekoeld liggen de kristallen netjes in de zelfde richting. De hoge zuiverheid van het silicium zorgt ervoor dat dit type zonnepaneel een van de hoogste rendementen heeft, waarbij de nieuwste boven de 20% uitkomen. Dit type paneel kunt u herkennen door de effen kleur en de strakke uitstraling.

Monokristallijne panelen hebben een hoog vermogen, nemen minder ruimte in beslag en gaan het langst mee. Dat betekent natuurlijk ook dat ze de duurste zijn. Een ander voordeel is dat ze iets minder last hebben van hoge temperaturen dan polykristallijne panelen.

 

Polykristallijne zonnepanelen

U kunt snel onderscheid maken tussen deze panelen omdat dit type zonnepanelen vierkant is, de hoeken worden niet gesneden, en het heeft een blauwe, gespikkelde look. Ze worden gemaakt door het smelten van ruw silicium, wat een sneller en goedkoper proces is dan dat van monokristallijne panelen.

Dit leidt tot een lagere eindprijs, maar ook tot een lager rendement (ongeveer 15%), een lager ruimtelijk rendement en een kortere levensduur omdat ze in grotere mate beïnvloed worden door de hete temperaturen. De verschillen tussen mono- en polykristallijne soorten zonnepanelen zijn echter niet zo groot en de keuze zal sterk afhangen van uw specifieke situatie. De eerste optie biedt een iets hoger ruimtelijk rendement tegen een iets hogere prijs, maar het vermogen is in principe hetzelfde.

Dunne film

Het aanbrengen van één of meerdere dunne lagen fotovoltaïsch materiaal op een substraat is de basisprincipes van hoe dunne-film zonnecellen worden vervaardigd. Ze staan ook bekend als dunne-film fotovoltaïsche cellen (TFPV). De verschillende soorten dunne-film zonnecellen kunnen worden gecategoriseerd waardoor fotovoltaïsch materiaal op het substraat wordt afgezet:

  • Amorf silicium (a-Si)
  • Cadmiumtelluride (CdTe)
  • Koper indium gallium selenide (CIS/CIGS)
  • Organische fotovoltaïsche cellen (OPC)

Afhankelijk van de technologie hebben prototypes van dunne laagmodules een efficiëntie bereikt van 7-13% en productiemodules werken op ongeveer 9%. Verwacht wordt dat de toekomstige module-efficiëntie in de buurt van de 10-16% zal komen.